נער בן 13 אשר יצא עם בני משפחתו לחפש אחר פטריות באזור קיסריה מצא שבר לוח של מצבה משיש מיובא כבן 1500 שנים ועליו כתובת ביוונית. הנער – סתיו מאיר בן ה-13 אף למד במסגרת בית ספרו את תחום הארכאולוגיה בשיתוף רשות העתיקות. לנער הוענקה תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: כארם סעיד, אפי אליאן
סתיו מאיר בן ה-13 תושב העיר קיסריה יצא עם אביו זוהר, אחיו ובני דודיו לחפש פטריות באזור מגוריו לאחר זמני הגשמים. במהלך החיפושים הבחין בלוח אבן מבצבץ מן האדמה. הוא מהיר לקרוא לאביו ומסר לו את החפץ הנדיר.
בבחינה של החפץ נראתה על גביו כתובת ביוונית, מיד זיהיתי שמדובר במשהו עתיק – כך מספר סתיו, בעת שלמדתי בבית הספר “יסודי קיסריה” למדתי ארכאולוגיה עם רשות העתיקות, כך שאני כבר יודע לזהות עתיקות בקלות כאשר אני רואה אותן.
סתיו שהיה נרגש ממציאת הפריט, הבין את חשיבות הדיווח לרשות העתיקות ותוך זמן קצר מיהר לעדכן את הרשות במציאת הכתובת. לאחר זמן קצר הגיע ארכאולוג לאסוף אותה מידיו לטובת מחקר.
בשיחה עם ד”ר פטר גנדלמן , ארכאולוג חוקר קיסריה ברשות העתיקות מספר: מדובר בכתובת קבורה, לוח שיש שעליו חקוקה כתובת בשפה היוונית, אשר בראשה חקוק לו צלב. על הלוח אשר ציין ככל הנראה את מיקום הקבר בבית הקברות ואת זהותו של הנפטר – או הנפטרת נכתב: “קבר של… ושל אנסטסיוס או אנסטסיה…” עוד מוסיף ד”ר גנדלמן: כבר בעת העתיקה היתה קיסריה מוקד משיכה לאוכלוסיה מבוססת וחזרה. השימוש בשיש מיובא על מנת ליצור את מצבת הקבר אשר גילה סתיו מעיד על מעמדו האמיד של הנקבר, ובכלל – על מנהגיהם, אמונתם ועושרם של אנשי קיסריה עת התקופה הביזנטית.
הכתובת היוונית מצטרפת לאוסף גדול מאוד של כתובות קבורה שהתגלו עד כה סביב קיסריה העתיקה.
במהלך התקופה הביזנטית, נהגו עשירי העיר קיסריה לבנות בתי אחוזה מפוארים ברחבי העיר. מבנים אלו הקנו לבעליהם איכות חיים גבוהה, כך שהם נהנו מסגנונו הכפרי של האזור מצד אחד ומקרבה לעיר מצד שני. עד כה התגלו באזור קטעים של חמישה בתי אחוזה מפוארים אשר השתרעו על שטח נרחב, כאשר המוכר בניהם – פסיפס הציפורים ששטחו נאמד בכדונם וחצי. רוב הרצפות בחלקי המתחם אשר נחפר וחלקו פתוח כיום לציבור – היו עשויות פסיפסים צבעוניים.
כארם סעיד, ארכאולוג מחוז חיפה ברשות העתיקות מספר על הממצא: סערות הגשמים אשר פקדו את הארץ לאחרונה מעלות על פני השטח ממצאים ארכאולוגיים אשר היו קבורים באדמה מאות שנים. רשות העתיקות שמחה ואף גאה בסתיו אשר בחר לנהוג ביושרה ולמסור את הממצא הייחודי שמצא לחקר הרשות. כמו כן על יישום בפועל של התוכן שהוא וגם שני אחיו לומדים עימנו בכיתה ובשטח. מציאת הכתובת מעשירה את הידע הארכיאולוגי ואת ההבנה של קיסריה העתיקה.
לאחרונה הענקנו לסתיו תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה ואף נגיע לכיתה שלו לשיעור מיוחד שיעסוק בין היתר בכתובת שמצא. אנו קוראים לאזרחים להיות שותפים בשמירה על אוצרות הארץ – דווחו לנו באם נתקלו בממצאים ארכאולוגיים שעלו על פני השטח בגשמים.
בשנים האחרונות אלפי תלמידי בית ספר ברחבי ארץ ישראל לומדים ארכאולוגיה יחד עם רשות העתיקות וזאת כחלק ממדיניות ההנחלה שלה, המבקשת לקרב את הציבור לעברו.
תוכנית הלימודים מפחיה חיים בתרבויות ובתקופות קדומות במסגרת שיעורים בכיתה ובשטח יחדיו. השיעורים משלבים ממצאים ארכאולוגיים , כתבי חידה, חפירות ארכאולוגיות וסיורים בשטח. הפעילות שוברת שגרה ומחברת את הילדים והנוער בארץ אל עולם העתיקות ואל מי שחיו כאן לפניהם. אין ספק שהפעילות מהדקת את שרשרת הדורות ומהווה עניין רב בקרב המשתתפים.
התוכנית פעילה בבתי הספר מכל המגזרים ברחבי הארץ ומותאמת לאופיים של אזורי הפעילות.