חרותות מרשימות של ספינות ובעלי חיים נחשפו על קירות בור מים עתיק בבאר שבע. החרוטות נמצאו במהלך חפירות ארכיאולוגיות המתקיימות בימים אלו בבאר שבע במסגרת הכנת תשתית לשכונת מגורים חדשה בעיר.
כתב: אפי אליאן | צילומים: דוידה אייזנברג – דגן, רשות העתיקות
וידאו
חרותות של ספינות ובעלי חיים המתוארכות לתקופה לפני כ-2000 שנה נחשפו על קירות בור מים עתיק בבאר שבע.
אז מי החליט להשאיר מזכרת יפייפיה על קירות מאגר מים גדול מהתקופה הרומית בבאר שבע? חרותות מרהיבות של ספינות ואף דמויות בעלי חיים התגלו בחפירות ארכיאולוגיות המתקיימות בימים אלה בתחומי העיר באר שבע. את החפירות במקום מבצעים במסגרת הכנת תשתיות לשכונת רקפות העתידית, זאת ביוזמה ומימון של החברה הכלכלית באר שבע.
באשר למאגר שנחשף, הקיפו 5 X 5.5 מטר ועומקו מגיע לכ-12 מטר. בתחילת החשיפה, ניכר כי מדובר בשקע גדול באדמה בסך הכל, אך לאחר ניקוי ראשוני בחפירה נחשפו להם מדרגות חצובות ומטויחות אשר מובילות אל עומק מאגר המים.
על גבי הטיח המכסה את פנים הבור, זיהו מנהלי החפירה באתר – ד”ר דוידה אייזנברג-דגן ואבישי לוי-חברוני מרשות העתיקות קווים חרותים. אמנם, רוב רובם של הקווים נעלמו עם הזמן, אך עם זאת היה ניתן לראות שאותם קווים דגים מייצגים ספינות, דמות מלח ואף מספר בעלי חיים. במצטבר, הוברר כי בקירותיו של מאגר המים נחרתו לפחות 13 ספינות.
בשיחה עם ד”ר דגן – מומחית לחרוטות ואומנות סלע ברשות העתיקות נמסר: הספינות כוללות תיאורים של פרטים טכניים ופרופורציות בין חלקי הספינה המרמזים על ידע ממשי בספנות. אופי בניית הבור וטיוחו מצביעים על כך שהבור נחצב ככל הנראה במאה הראשונה או השניה לספירה הנוצרית, ייתכן שאף שימש את תושבי האתר שהתגלה במרחק של כ-800 מטר בלבד ממנו. את האתר הסמוך חשפו ד”ר פביאן וד”ר כהן ששון מהמחלקה לארכיאולוגיה, מקרא ומזרח קדום של אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
למרות שהמאגר נמצא מלא באדמת סחף, נראה כי היה מתוחזק ופעיל עד “לאחרונה”. כאשר הוציאו את אדמת הסחף, מצאו בתוכה גם תרמילים וחלקי נשק המתוארכים למלחמת העולם הראשונה.
רשות העתיקות והחברה הכלכלית באר שבע פועלות כעת לשימור מאגר המים ושרידי היישוב בשטח ציבורי פתוח בשכונה החדשה.