מטבע עתיק מתקופת מרד בר כוכבא התגלה במדבר יהודה

מטבע אלעזר הכהן. צילום אמיל אלג'ם

מטבע נדיר ועליו השם “אלעזר הכהן” בכתב עברי קדום התגלה לאחרונה במדבר יהודה | המטבע מתוארך לתקופת ימי מרד בר כוכבא | לצד מטבע זה אותרו עוד שלושה מטבעות מאותה התקופה, הנושאים את השם “שמעון”.

כתב: אפי אליאן | צילומים: אמיל אלג’ם, אוריה עמיחי, יניב ברמן

על המטבע מופיע הכיתוב “שנה אחת לגאלת ישראל”. המטבע התגלה בסביבת שמורת הטבע מצוק ההעתקים במסגרת מבצע סקר מערות מדבר יהודה. את המבצע מבצעת רשות העתיקות יחס עם משרד המורשת וקצין מטה ארכיאולוגיה במנהל האזרחי. בסמוך למקום מציאת המטבע, התגלו עוד שלושה מטבעות נוספים, גם הם מתוארכים לתקופת מרד כוכבא ונושאים את השם “שמעון”. 

המטבעות שנמצאו במדבר. צילום אוריה עמיחי רשות העתיקות
המטבעות שנמצאו במדבר. צילום אוריה עמיחי רשות העתיקות

מטבע נדיר מתקופת ימי מרד בר-כוכבא התגלה לאחרונה בשמורת הטבע מצוק ההעתקים. המטבע, נושא את השם “אלעזר הכהן” ומתוארך על פי החוקרים לשנה הראשונה של מרד בר כוכבא (שנת 132 לספירה הנוצרית. לצידו של המטבע המדובר, התגלו עוד שלושה מטבעות נוספים אשר גם הם מתקופת ימי המרד, אך אלו נושאים את השם “שמעון”. 

מטבע זה התגלה במסגרת סקר ארכיאולוגי של רשות העתיקות, קצין מטה ארכיאולוגיה במנהל האזרחי ומשרד המורשת, אשר מטרתו להגיע אל האוצרות הקדומים החבויים במדבר עוד בטרם הגיעו אליהם שודדי העתיקות. 

מטבע אלעזר הכהן. צילום אמיל אלג'ם, רשות העתיקות
מטבע אלעזר הכהן. צילום אמיל אלג’ם, רשות העתיקות

בספרי המחקר קיימות מספר אפשרויות המתייחסות לזיהוי של אלעזר הכהן, אשר שמו מופיע על המטבע שנחשף זה עתה. לפי אחת ההשערות, מדובר ברבי אלעזר המודעי – תנא בן תקופתו של רבי עקיבא, ותלמידיו של רבן יוחנן בן זכאי. לרבי אלעזר המודעי היה כפי הנראה תפקיד גדול בזמן תקופת מרד כוכבא, והוא ישב בעיר ביתר – מקום מושבה של מפקדת המרד. בתלמוד ניתן לקרוא כי רבי אלעזר המודעי מצא את מותו בעיר ביתר, ככל הנראה בימי תקופת המרד (ע”פ ירושלמי – מסכת תענית פרק ד’ הלכה ה’ גמרא). 

בצידו הראשון של מטבע הברונזה שהתגלה, ניתן לראות הטבעה של עץ תמר. ומשני צידי גזע העץ מופיע הכיתוב בכתב עברי קדום – אלעזר הכהן. בצידו השני של המטבע, מופיע אשכול ענבים וסביבו הכיתוב – שנה אחת לגאלת ישראל, בכתב העברי הקדום. 

הסקר החל עוד בשנת 2017 על ידי צוות ארכיאולוגים מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות. הסקר מבוצע בשיטתיות בחלקים נרחבים במדבר יהודה, זאת במטרה להגיע אל הממצאים המהותיים ביותר עוד לפני ששודדי העתיקות יגזלו אותם. עד כה, התגלו במדבר יהודה כחלק מעבודת הסקר, תגליות נדירות כמו חלקים ממגילת תרי עשר, חרבות ברזל אשר עדיין נתונות בנדן ומקורן בתקופה הרומית, הסל השלם הקדום ביותר בעולם ועוד.

מבצע סקר וחפירות מדבר יהודה. צילום אמיל אלג'ם רשות העתיקות
מבצע סקר וחפירות מדבר יהודה. צילום אמיל אלג’ם רשות העתיקות
מבצע סקר וחפירות מדבר יהודה. צילום אמיל אלג'ם רשות העתיקות
מבצע סקר וחפירות מדבר יהודה. צילום אמיל אלג’ם רשות העתיקות
הדרך אל מערות מורבעת, כאן תתקיים חפירת הציבור במרץ הקרוב. צילום יניב ברמן רשות העתיקות
הדרך אל מערות מורבעת, כאן תתקיים חפירת הציבור במרץ הקרוב. צילום יניב ברמן רשות העתיקות
תלמידי מכינה בחפירה באחת ממערות מורבעת. צילום יניב ברמן רשות העתיקות
תלמידי מכינה בחפירה באחת ממערות מורבעת. צילום יניב ברמן רשות העתיקות

רשות העתיקות ביצעה חפירות ארכיאולוגיות בשיתוף הציבור, במסגרת עונת החפירות השביעית במדבר. בשיחה עם אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות נמסר כי הציבור הוזמן להתנדב לחפור בחפירה ארכיאולוגית במערות המורבעאת שבנחל דרגה, יחד עם צוות הארכיאולוגים של רשות העתיקות. החפירות במדבר לא מפסיקות להפתיע ואנו מקווים כי גם השנה נוכל לספר על ממצאים משמעותיים נוספים. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.