קטעים מביצורי חומות ירושלים העתיקה נחשפו בחפירות ארכאולוגיות של רשות העתיקות למרגלות חומות העיר ברחוב סולטן סולימאן. בנוסף, נמצאה טביעת יד מסתורית חצובה בסלע. כעת החוקרים מנסים להבין מה משמעותה של טביעת היד בקיר החפיר העתיק.
כתב: אפי אליאן | צילומים: אמיל אלג'ם, יולי שוורץ, | וידאו הדמייה: אמיל אלג'ם
כתבת וידאו (לחצו להפעלה)
החלקים החדשים של מערך ההגנה על חומות העיר ירושלים העתיקה, התגלו במהלך חפירות ארכאולוגיות שבוצעו בידי רשות העתיקות לאחרונה, ברחוב סולטן סולימאן שבירושלים. חפירות אלו, נעשו כהכנה לעבודות תשתית ופיתוח של חברת מוריה לפיתוח ירושלים, חשפו מקטעים מתעלת חפיר עמוקה אשר הקיפה את העיר במטרה להגן עליה. על פי בחינת הממצאים באופן ראשוני עולה כי תעלה זו נחפרה החל מהמאה העשירית לספירה הנוצרית ואולי אף קודם לכן. אך הממצא היותר ייחודי בחפירות אלו, הינה טביעת כף יד חצובה אשר הסיבה ליצירתה טרם ברור לנו.
רחוב סולטן סולימאן, אשר לאורכו ממוקמים שער הפרחים ושער שכם, עובר למרגלות החומה הצפונית העתיקה של ירושלים
בשיחה עם זובייר עדאווי – מנהל החפירה באתר מטעם רשות העתיקות מספר: "אנשים לא יודעים, אך הכביש הסואן הזה עובר על גבי חפיר עצום…" , למעשה, מדובר בתעלה ענקית אשר חצובה בסלע ורוחבה לפחות 10 מטר ועומקה מ-2 ועד 7 מטר בנקודה העמוקה ביותר. על פי הממצאים בשטח, ניכר שתעלת החפיר מתוארכת לתקופה לפני כ-1000 שנים, זאת אומרת – החל מהמאה העשירית לספירה הנוצרית. התעלה מקיפה כטבעת את כל העיר העתיקה. תפקידה של תעלה זו, היה למנוע מהאויב אשר צר על העיר מלהתקרב אל החומה ולפרוץ פנימה.
אנשים רבים מכירים את משמעות החפיר מתוך סרטים על מבצרים וטירות באירופה – שם הוא בדרך כלל מלא במים, כאן הוא היה יבש, אך עדיין – בשל עומקו ורוחבו, הוא היווה למכשול רציני שהאט את תנועת החיילים.
חומות ירושלים ובכלל, שעריה המרשימים אשר אנו רואים היום, נבנו עוד במחצית המאה ה-16 לספירה בידי הסולטן הטורקי – סולימאן הראשון. החומות אשר עמדו כאן בימי הביניים (המאה ה-10 לספירה הנוצרית) היו חזקות בהרבה יותר, ואף לפני כן הקיף חפיר ענקי את חומות העיר, כך מספר ד"ר עמית ראם – מנהל מרחב ירושלים ברשות העתיקות.
בעידן של קרבות אבירים, חיצים חרבות ופרשים מסתערים, היו ביצורי ירושלים אימתניים ומשוכללים, חומות אלה כללו מספר חומות ואלמנטים שנועדו לעצור את הצבאות הגדולים ביותר אשר הסתערו על העיר.
מי שרצה לכבוש את ירושלים הקדומה, בימי הביניים לדוגמה, נאלץ למצוא דרך יצירתית לחצות חפיר עמוק שנמצא למרגלות שתי חומות עבות מאוד. זאת תוך כדי שמגיני העיר ממטירים מעליו אש וגופרית לוהטת – זה היה גיהינום של ממש! ואם כל זה לא מספיק, ביצורי העיר כללו בתוכן מנהרות סתרים, אשר דרך אלו הגיחו מגיני העיר, הכו באויב וכהרף עין נעלמו חזרה לתוך העיר. מחילות ומנהרות משוכללות אלו, נחשפו גם הן על ידי הארכיאולוגים של רשות העתיקות בפרויקטים קודמים שנערכו בעיר.
ד"ר ראם מרחיב:
ההיסטוריים אשר ליוו את מסע הצלב הראשון מתארים בכתביהם כיצד הגיע לכאן הצלבנים בחודש יולי שנת 1099. הם עמדו תשושים מול אותו חפיר עצום שחשפנו, ואילו רק חמישה שבועות לאחר מכן הצליחו לחצות אותו, בתחבולה ומרמה ובמחיר דמים כבד, תוך כדי שהם סופגים אש כבדה ממגני העיר היהודים והמוסלמים כאחד.
במהלך החפירות הנוכחיות, התגלתה על דופן החפיר טביעת יד מסתורית עתיקה אשר חצובה בסלע. בשלב זה טרם הצליחו החוקרים לפענח את תעלומת החציבה. "איננו יודעים בשלב זה האם טביעת היד נחצבה כמעשה ונדליזם, קונדס משעמום או – האם היא מסמלת משהו למעשה מצביע לאיזשהו כיוון? כך אומרים החוקרים.
אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות אומר בהמשך לממצאים: רבים חלמו ולחמו על ירושלים. כשעומדים מול הממצאים הארכיאולוגים הללו, ניתן להבין את גודל האירועים והתהפוכות שהעיר הזו עברה. אפשר לדמיין את המולת הקרב וכמעט להריח את תימרות העשן. בכל יום כמעט אנחנו חושפים טפח מההיסטוריה המפוארת של ירושלים. הפעם – אנחנו עדים להיסטוריה הצבאית העשירה שלה. נעשה כל מאמץ על מנת להנגיש ולהציג זאת לציבור הרחב.
זה מסקרן האם מדובר באמת בחריטה שהיא גרפיטי של פעם או שיש משמעות אמיתית לטביעת הכף יד