חפירות הצלה במערות מדבר יהודה – המטרה: הצלת מגילות מפני שודדים

אנשי רשות העתיקות בסיוע מתנדבים רבים מבצעי בשבועות אלו תוכנית לאומית לחפירת מערות מדבר יהודה, זאת במטרה להצלת מגילות עתיקות מפני שודדים.

כתב: אפי אליאן | צילומים: גיא פיטוסי, יולי שוורץ , שי הלוי 

בה מתבצעת החפירה הארכיאולוגית. ממוקמת כ-80 מ' מראש המצוק, וכ-250 מ' מעל בסיס הואדי. צילום: גיא פיטוסי, היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
המערה בה מתבצעת החפירה הארכיאולוגית. ממוקמת כ-80 מ’ מראש המצוק, וכ-250 מ’ מעל בסיס הואדי. צילום: גיא פיטוסי, היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

חפירה ראשונה בתוכנית הצלה לאומית לשמירת המגילות העתיקות יצאה לדרך בשבועות האחרונים. את העבודות מבצעים מומחי ועובדי רשות העתיקות, זאת בסיוע של מתנדבים רבים. 

את תחילת העבודות החלו במערת הגולגלות השוכנת מעל ערוץ נחל צאלים. מטרת החפירות הינן להציל את שרידי המגילות אשר על פי הצפי מוסתרות במערות אלו מפני שודדי עתיקות.

רשות העתיקות מבצעת בשיתוף פרוייקט “מורשת” במשרד לענייני ירושלים וביחד עם שרת התרבות והספורט ח”כ מירי רגב תוכנית לאומית לחפירות ארכיאולוגיות רחבות במערות מדבר יהודה, זאת במטרה להצלת מגילות גנוזות – כתבי יד מהקדומים ביותר שנכתבו בשפה העברית.

ישראל חסון , מנהל רשות העתיקות מספר כי נכסי המורשת והתרבות החשובים ביותר שלנו , נחפרים ונשדדים במשך שנים רבות ישירות ממערות מדבר יהודה וכל זאת למען בצע כסף, מטרת התוכנית החדשה שיזמנו הינה לחפור ולמצוא את כל המגילות שנותרו במערות אחת ולתמיד, זאת על מנת שיינצלו ויישמרו בידי המדינה.

שרת התרבות והספורט – מירי רגב  מסרה בתגובה להקמת התוכנית החדשה כי , שודדי העתיקות שודדים את ההיסטוריה של ארץ ישראל, לנו אסור לאפשר זאת. המגילות הגנוזות הן העדות המרגשת והחשובה ביותר לקיומו של עם ישראל בארץ ישראל וזאת לפני 2000 שנה. מגילות אלו התגלו בסמוך לשיבה לציון ואף להקמת מדינת ישראל בארץ ישראל. חובתנו להגן על האוצרות הייחודים הללו, השייכים לעם היהודי ולעולם כולו. אפעל אף להחמיר את הענישה כנגד שודדי עתיקות.

עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ

בחודש האחרון החלו עובדי רשות העתיקות בפעילות ראשונה , זאת במסגרת התוכנית, אלו מנהלים חפירה ארכיאולוגית מורכבת ויוצאת דופן לחפוש אחר מגילות גנוזות מעל ערוץ נחל צאלים. במקום פועלים צוות היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ואותם מלווים חוקרי המרכז לחקר מערות של האוניברסיטה העברית ומאות מתנדבים המגיעים מכל רחבי הארץ.

לציין כי החפירה מתקיימת בתמיכתו של פרוייקט “מורשת” במשרד לענייני ירושלים ואת החפירה מנהלים בפועל הארכיאולוגים ד”ר איתן קליין, ד”ר אורי דוידוביץ, רועי פורת ואמיר גנור.

עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ
עבודות המתנדבים בחפירה הארכיאולוגית. צילום: יולי שוורץ

במשך שנים רבות מבצעים פקחי הרשות פעילויות למנוע שוד עתיקות. במהלך הפעילות נרשמו לא מעט תפיסות ואף סיכולים של חוליות שודדים שניסו להתעשר מחיפוש הרסני של הפריטים בעלי הערך ההיסטורי הרב. אך הפעילות הזאת הינה טיפה בים בסך הכל שכן עדיין מצליחים לחמוק חוליות מידיהם והעתיקות מגיעות לשוק השחור בתחום.

ברשות העתיקות מדגישים כי רק חפירת כל המגילות מתוך האדמה והעברתן לרשות משמורת המדינה תבטיח את שמירתן למען הדורות הבאים.

התמונה פורסמה לשימוש הולם תוך שמירה על תצורתה המקורית. כמו כן ניתן לבצע שימוש בתמונה תוך מתן קרדיט לאתר "היסטוריה על המפה" או לצלם התמונה כפי שצוין בתחתיתה.
התמונה פורסמה לשימוש הולם תוך שמירה על תצורתה המקורית. כמו כן ניתן לבצע שימוש בתמונה תוך מתן קרדיט לאתר “היסטוריה על המפה” או לצלם התמונה כפי שצוין בתחתיתה.
התעודה העתיקה, המתוארכת ל"שנת 4 לחורבן בית ישראל". נתפסה במבצע של אנשי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ומשטרת ישראל. צילום: שי הלוי, באדיבות הספרייה הדגיטלית על שם ליאון לוי
התעודה העתיקה, המתוארכת ל”שנת 4 לחורבן בית ישראל”. נתפסה במבצע של אנשי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ומשטרת ישראל. צילום: שי הלוי, באדיבות הספרייה הדגיטלית על שם ליאון לוי

בשנת 2014 חודש נובמבר הצליחו ללכוד מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, חוליית שודדים תושבי הכפר סעיר אשר שוכן בסמוך לחברון. החולייה נתפסה בזמן מעשה בעת שבזזו תכולת מערת הגולגלות. בעת תפיסתם במקום , נעצרו נחקרו ואף החלו לרצות מאסר בפועל, תוך חיובם לשלם קנס של 100000 שח. בעת לכידתם יצויין כי נמצאו ממצאים ארכיאולוגים חשובים אשר תוארכו לאחר תחקיר לתקופה הרומית – לפני כ-2000 שנה ואף לתקופה הניאוליתית – לפני כ-8000 שנה.

בשנת 2009 אף נתפסה תעודה עתיקה הכתובה בעברית על גבי פפירוס , אשר תוארכה לשנת 4 לחורבן בית ישראל  (שנת 139 לספירה הנוצרית) התעודה נתפסה במהלך פעילות מבצעית של אנשי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות עם משטרת ישראל. במהלך הפעילות נפגשו אלו עם סוחרי עתיקות לשם הצעת מחיר בסכום של כ-2 מליון דולרים עבורה. כאשר נתפסו השודדים המחזיקים בתעודה, הבינו כי מקורה של התעודה הינו גם במערת הגולגלות שבנחל צאלים.

בעת בירור המלל בתעודה נמצא כי מספר על ערים ויושבים באיזור הר חברון , דבר זה מרמז על כך שמסמך זה היה חלק מארכיון מסמכים של יהודים שנמלטו למדבר מאיזור הר חברון אחרי מרד בר כוכבא. כעת ברשות העתיקות מקווים כי יצליחו לשים יד על יתר המסמכים.

מידע על מערת הגולגולת

מערת הגולגולת ממוקמת כ-80 מטר תחת ראש הצוק וכ-250 מעל בסיס הואדי של נחל צאלים. בשל תנאי ההגעה המאתגרים לפתח המערה, סללה רשות העתיקות מסלול מיוחד בהיתר של רשות הטבע והגנים. אך גם זאת מצריך שימוש בציוד גלישה לשם אבטוח המשתתפים בחפירה.

למשימה זו גויסו יותר מ500 מתנדבים ואנשי שטח מהארץ ומעולם ואלו נמצאים במקום וחיים בתנאי שדה מדבריים.

אמיר גנור, מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר – החפירה בנחל צאלים הינה מבצע יוצא דופו במורכבותו ובהיקפו. לא היה מבצע כזה לפחות ב- 30 השנה האחרונות. אף על פעולות אכיפה שמבוצעות כנגד שודדי עתיקות , אנו עדיין עדים לפעילות שוד חמורה. למרבה הצער שטח המדבר גדול ונמצאות בו מאות מערות במצוקים אשר הגישה אליהן מסוכנת ומאתגרת. כמעט בכל מערה שבדקנו ניתן למצוא עקבות אדם מודרני והלב נחמץ. אובדנם של הממצאים הוא נזק בלתי הפיך שלא ניתן להשלים אתו.

ישראל חסון – מנהל רשות העתיקות מוסיף: מרכז לראות את העשייה היוצאת מן הכלל של המתנדבים שנותנים יד ונרתמים לחפירה בתנאי שטח מאוד מורכבים. וכל זאת מתוך תשוקה לקחת חלק בעשיית היסטוריה ולמצוא ממצאים שיכולים לספק מידע יקר על עברינו כאן.

הגיע הזמן כי המדינה תממן פעולה רחבה להצלת נכסי התרבות בעלי החשיבות ההיסטורית האדירה שעוד נותרו במערות. יש להקצות תקציבים ניכרים שיאפשרו לרשות העתיקות לצאת במבצע רחב היקף לחקר המדבר. כלל המערות וחפירת הממצאים, אחרי הכל , למגילות מדבר יהודה יש חשיבות דתית והיסטורית ליהדות, לנצרות ולאנושות כולה.

קישור מיקום באתר “עמוד ענן” – מערת הגולגלות

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.