היום לפני 75 שנה, מגיעים שמונה בני נוער לקורס מטעם המחתרת לבית מגורים ישן בפרדסי העיר רעננה. במהלך הימים הבאים, אמורים הנערים ללמוד לתפעל כלי נשק שונים. לאחר יממה שהם שוהים בבית הקורסים, בשעה 10 בבוקר, מכתרים את הבית הבודד מאות חיילים ושוטרים בריטים מכל כיוון. אחד מהחיילים ניגש לדלת הבית וכאשר נפתחת הדלת, רואה צעירה עם אקדח ביד. ברגע זה נפתח מטח כבד לעבר הבית מכל כיוון. באירוע זה נהרגים חמישה מנערי ארגון הלח”י. זהו סיפורו של טבח ילדי רעננה
מתוך עמוד האינסטגרם של היסטוריה על המפה
אל המבנה שבתמונה מגיעה קבוצה של בני נוער לשם הדרכה על כלי נשק מטעם ארגון מחתרתי בפלשתינה של א”י.
הקבוצה, מורכבת מבני נוער בגילאים 15 עד 18, כולם תושבי תל אביב והמרכז, מגיעים לבית המכונה “בית הקורסים”,, ברצפת אחד מחדריו. חבית גדולה ובתוכה מוסלקים כלי נשק של המחתרת.
הקבוצה אשר מכילה שמונה נערים ונערות
היו אמורים לשהות מבנה לתקופה בת שבועיים לשם הכשרה זו.
בלילה הראשון הם לנים בחדרי המבנה, ולמחרת בבוקר, בסמוך לשעה 10, מגיחים לסביבת הבית כוח עצום של מאות חיילים על גבי משוריינים ומשאיות, גם שוטרים מתחנת המשטרה בכפר סבא הגיעו למקום על נושאת ברן וכל אלה מקיפים את הבית הניצב במרכז השדה.
אחד מהבריטים מגיח אל פתח הבית בו שוכנים שמונת החניכים ומפקדם – יצחק מוסקוביץ “יגאל”, כאשר נפתחת הדלת, ובפתח עומדת אחת ממשתתפי הקורס – לאה גינצלר (רות) עם אקדח בידה, נבהל הבריטי ומכאן החל מטח יריות כבד לעבר הבית. חלק מהחניכים קפצו מבעד לחלון הבית האחורי, אך גם משם הגיחו חיילים בריטים אשר ירו בהם ללא הבחנה. חיילים נוספים חדרו אל הבית ואף שם ביצעו ירי.
כתוצאה מהאש הכבדה, נהרגו ארבעה מחברי וחברות הקורס.
לאה גינצלר “רות” בת ה-16
שרה בלסקי “חמדה” בת ה-18
שלום מחרובסקי “אריאל” בן ה-17
יצחק מוסקוביץ “יגאל” בן ה-17 (מפקד הקורס).
מהירי, נפצעה גם חניכה נוספת, יהודית כהן-מגורי “אורה” בת ה-15. זו הועברה לבית החולים ביפו כשהיא במצב אנוש. למחרת הטבח, מתה מפצעיה גם יהודית ובכך עלה מספר ההרוגים לחמישה.
שלושה נוספים שהצליחו להימלט מבית הקורסים המותקף,
יוסף זלוצ’בסקי – “אבישי”
רבקה אליאב – “נמרודה”
ו- אברהם חמילבסקי – “פנחס”
(תמונות מאתר יזכור)
נתפסים לאחר זמן קצר על ידי הבריטים ומואשמים בהשתייכות לארגון טרור, אחזקת נשק ועוד. שלושת אלה נידונו למאסר וישבו מספר חודשים עד עזיבתם של הבריטים את פלשתינה עם הקמת מדינת ישראל.
כיום המבנה משמש בית עסק פעיל, בעבר ובמהלך השנים מאז האירוע הקשה, שימש הבית למגורים עבור משפחות שהגיעו ארצה.
ברעננה, הוקמה לפני כשנה אנדרטה חדשה לזכרם של ילדי רעננה אשר נהרגו באירוע.
זהו ציון 75 שנה לטבח ילדי רעננה