רבות דובר ונכתב על שרידי המשוריינים שפעלו בתקופת המנדט ברחבי פלשתינה של ארץ ישראל. בין אם אלו המוכרים ביותר, מהדרך העולה לירושלים, אלו שעברו בין הישובים השרויים במצור באזור הצפון ואף באזור הדרום בין הקיבוצים והיישובים השונים.
מתוך עמוד האינסטגרם של היסטוריה על המפה
למעשה, משוריינים פעלו בכל הארץ, מצפון ועד לדרום, מאחר והיו הדרך הבטוחה (יחסית) לנוסעים והעברת סחורה ומזון ממקום למקום באותה תקופה.
המשוריין שבתמונה, הינו מדגם השכיח ביותר ונקרא “משוריין סנדוויץ'”, רכב משא שנבנה על שלדת משאית ונעטף בלוחות מתכת על רוב חלקיו.
אז למה בעצם נקרא המשוריין סנדוויץ?
ובכן, בשל המשקל הרב של לוחות המתכת, מצאו בוני המרכב, שיטה להוריד במידת המשקל הכללית באמצעות הורדת עובי המתכת המגינה, אך על מנת לחזק את ה”השריון”, הכניסו לוחות עץ בין שתי יריעות מתכת. בפעולה זו, הורידו משמעותית את משקל המשוריין ומבלי לפגוע בצורה ניכרת ביכולת ההגנה על נוסעיו.
משוריינים “אמיתיים” מהתקופה ההיא, לא שרדו ברובם, גם אלו – המפורסמים ביותר , הניצבים בכביש העולה לירושלים עברו תהליכים רבים וחלקם אף אינם באמת המקוריים מ-1948, אך כמו זה שבתמונה, בקיבוץ המעפיל, או בקיבוץ יגור ובעוד כמה וכמה יישובים וקיבוצים ברחבי הארץ – נותרו המקוריים מאז ואפילו, נשמרו בצורה מדהימה.
את המשוריין מקיבוץ המעפיל אשר בתמונה המצורפת, בנה חבר הקיבוץ יעקב לדנהיים.
יעקב, נהרג ב-22 לחודש מרץ בשנת 1948 בעת פעולת הגנה על הקיבוץ.
המשוריין אשר בנה לטובת הגנת החברים, ניצב במרכז הקיבוץ עד היום ומהווה מעמד לזכרו.
לעוד פרסומים, הצטרפו לעמוד האינסטגרם של היסטוריה על המפה כאן