גת עתיקה לייצור יין נחשפה במ.א רמת נגב

עבודות החפירה בגת. צילום: טלי גיני

גת מרשימה לייצור יין מהתקופה הביזנטית נחשפה בסמוך למשרדי המועצה האיזורית רמת נגב. ע"פ חוקרי רשות העתיקות עולה הסברה כי המבנה שירת יחידת צבא רומי ששהה במקום

כתב: אפי אליאן | צילומים: טלי גיני , דוידה דגן , אורית אפללו

הגת המשולבת במבנה. צילום: דוידה דגן, רשות העתיקות
הגת המשולבת במבנה. צילום: דוידה דגן, רשות העתיקות

וידאו:

הפתעה לא שגרתית נחשפה בחפירות ארכאולוגיות בסמוך למשרדי המועצה האזורית רמת נגב. בחפירה שהתקיימה במקום על ידי אנשי רשות העתיקות בשיתוף עם בני נוער התגלה בשבועות האחרונים מבנה רחב מימדים המתוארך למאה הרביעית לספירה הנוצרית (סביבות התקופה הביזנטית). 

במבנה שולבה גת יפייפיה לייצור יין. יצויין שחלק מהמבנה נחשף ממש במקרה במהלך עבודות פיתוח , כאשר התגלו השרידים – נכנסה רשות העתיקות לפעולה וביצעה חפירה ראשונית במקום, עם גילוי השרידים הורחב שטח החפירה עד לחשיפה המלאה. 

את החפירות במקום ביצעו ועודנם מבצעים אנשי רשות העתיקות בשיתוף עם בני נוער תלמידי ישיבת בלבב שלם מירוחם. את שיתוף הפעולה מקיימים במסגרת העסקתם כעבודת קיץ וכחלק ממדיניותה של רשות העתיקות לקירוב דור העתיד למורשת הארץ.

עבודות החפירה בגת. צילום: טלי גיני
עבודות החפירה בגת. צילום: טלי גיני

בשיחה עם ד"ר טלי גיני , ארכאולוגית נפת נגב דרומי ברשות העתיקות , מספרת על  הממצאים: הנגב הדרומי מוכר לנו כאזור חקלאי אשר בו גידלו גפנים בעיקר לטובת ייצוא יין אל מרחבי האימפריה הביזנטית. הגת אשר נחשפה בחפירה האחרונה שולבה כחלק ממבנה גדול מימדים אשר בנוי אבנים מסותתות. גודלו של המבנה נאמד בסביבות 40X40 מטרים ואף יתכן כי המבנה שימש יחידת צבא רומי אשר שהתה כאן. בתחומי האתר שנחשף נמצאו משטחי דריכה של הגת אשר רוצפו בלוחות אבן. בור ששימש לשקיעת החומרים המוצקים ואף בור איגום לתירוש. קוטרו של בור האיגום מגיע לכ2.5 מטר וגובהו אף 2 מטר. על פי חישובים שערכו אנשי רשות העתיקות נמצא שהבחור יכול להכיל כ-6.5 קוב של נוזלים – כמות מכובדת מאוד. 

עוד מוסיפה ד"ר גיני ואומרת כי להערכה הסיבה האפשרית להפסקת השימוש בגת הינה מגיפה שפגעה באזור בסביבות המאה השישית לספירה הנוצרית. המגיפה גרמה לירידה בביקוש ליין מדרום הארץ. אמנם ניכר שלאחר המגיפה המשיכו לעשות שימוש במבנה אך לא בגת עצמה. בסוף התקופה הביזנטית המאוחרת המקום ננטש. 

בני הנוער שהועסקו בחפירה יחד עם צוות רשות העתיקות. צילום: אורית אפללו
בני הנוער שהועסקו בחפירה יחד עם צוות רשות העתיקות. צילום: אורית אפללו

יורם חיימי , ארכאולוג מחוז נגב דרומי אמר ביחס לממצאים כי "מה שמצאנו היה הפתעה גמורה, בכל אזור הנגב הדרומי מוכרת רק עוד גת אחת אשר שולבה כחלק ממבנה והיא נמצאת בעבדת. אנחנו מתכוונים להציע למועצה להשלים את החפירה ולחשוף את המיקום כולו לטובת פתיחה לביקור הקהל הרחב. 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.